Narcis Vucina

Biography

Narcis Vučina – rođen u Sarajevu 05.03.1952. Završio Muzičku školu (violina), gimnaziju (1. Gimnazija) i Filozofski fakultet (anglistika) u Sarajevu. 1971. postiže prvi veliki uspjeh sa pjesmom Čist zrak koju je komponirao na stihove pjesnika Duška Trifunovića („Moj brat svaki dan ustaje u pet do pet…“), s kojim će kasnije uspostaviti dugotrajnu, uspješnu suradnju.

 

U tom periodu, u prvoj polovini sedamdesetih, za sebe, ali i za druge tada mlade izvođače, Narcis komponira nove pjesme s kojima nastupa u tada veoma popularnoj emisiji TV-Sarajevo Na ti. Emisija Na ti se prikazivala jednom mjesečno u tzv. jugoslovenskoj shemi, tj. gledala se u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Kao mladi kompozotori tu su svoje početke, između ostalih, imali Ranko Boban, Gabor Lenđel, Žarko Šipka, Vlado Miloš itd. Kao tada mladi izvođači u emisiji Na ti, koju je uređivao Duško Trifunović a režirao Milan Bilbija, nastupali su Zdravko Čolić, Neda Ukraden, Bijelo Dugme, Indexi, Ambasadori, Jadranka Stojaković  itd. Nekoliko prvih nastupa u emisiji Na ti Narcis ima sa svojom sestrom Narcisom ali nakon njenog odlaska u Dansku 1973. Narcis nastavlja sam.

 

Na početku svoje muzičke karijere, 1974., Narcis Vučina izdaje veoma uspješan singl za tada najugledniju jugoslovensku diskografsku kuću Jugoton iz Zagreba, pod naslovom Zlatne suze. Muziku za pjesmu Zlatne suze je napisao Narcis Vučina, stihove Duško Trifunović, a aranžman Ismet Arnautalić. Na „B“ strani je bila pjesma Kad jednom pođeš na more (muzika Narcis Vučina, stihovi Ranko Čolaković, aranžman Ismet Arnautalić). Omot ploče je uradio poznati akademski slikar Ismar Mujezinović. Za Ismarovu suprugu, glumicu Špelu Rozin, tada jednu od najvećih filmskih zvijezda u Italiji i Jugoslaviji, Narcis Vučina kasnije komponira nekoliko pjesama sa kojima Špela Rozin nastupa u raznim TV-emisijama.

 

Tih sedamdesetih godina Duško Trifunović i Narcis Vučina prave poetsko-muzičke večeri i nastupuju širom bivše Jugoslavije u domovima kulture, bibliotekama, kino dvoranama, školama itd. Često im se pridružuju i drugi muzičari i pjesnici kao npr. Ranko Boban, Jadranka Stojaković, Gabor Lenđel, Izet Sarajlić, Abdulah Sidran, Stevan Tontić itd.

 

Nakon nekoliko godina umjesto emisije Na ti kreće emisija istog sadržaja pod nazivom Ljubav svuda oko nas. Nju i dalje uređuje Duško Trifunović a njen muzički suradnik, jedan od voditelja, zajedno sa Lejlom Damadžić, postaje Narcis Vučina. U tom vremenu, od 1976., Narcis Vučina počinje svirati sa Slobodanom Samardžićem te zajedno nastupaju do 1978. godine kao akustičarski duet. Bili su u samom vrhu jugoslovenske akustičarske scene, kojom tada dominiraju, uz Narcisa i Slobodana, grupe S vremena na vreme i  Suncokret, Jadranka Stojaković, Tomaž Domicelj itd., a Đorđe Balašević tek počinje svoju karijeru sa grupom Rani mraz.

 

Narcis Vučina i Slobodan Samardžić nastupaju širom bivše Jugoslavije i česti su gosti u muzičkim emisijama JRT-a. Najveći hitovi dueta su bile pjesme Albatros (muzika Narcis Vučina, stihovi Duško Trifunović), Lenora (Slobodan Samardžić) i Čist zrak – pjesma sa samog početka Narcisove karijere. Nažalost, Narcis Vučina i Slobodan Samardžić su izdali samo jedan singl i to za PGP RTB iz Beograda. Jednom prilikom bili su čak pozvani da nastupe i pred predsjednikom SFR Jugoslavije Josipom Brozom Titom. 1978. godine Narcis i Slobodan odlučuju nastaviti svoje karijere odvojeno, ali i nakon toga često nastupaju zajedno.

 

U aprilu 1979. Narcis odlazi na odsluženje vojnog roka u Požarevac. Nakon povratka u martu 1980. osniva rock-grupu Radio. Narcis piše muziku za sve pjesme na albumu Radio koji izlazi 1981. u izdanju sarajevskog Diskotona, a uz Duška Trifunovića i Ranka Čolakovića, pojavljuje se na ovom albumu i kao pisac stihova. Narcis Vučina je povremeno nastupao sa grupom Radio a prvu postavu grupe su činili: Negra Bulbulija (vokal), Neven Đokić (gitara), Damir Misirlić (klavijature), Mirza Hajrić (bas gitara) i Dubravko Smolčić (bubnjevi). Kasnije, Dubravka Smolčića na bubnjevima mijenja Sejo Bajraktarević. Vrlo zapaženi nastupi grupe Radio su bili u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju i Subotici. Nažalost, grupa prestaje sa radom vrlo brzo nakon zaista više nego uspješnog početka.

 

Nakon grupe Radio Narcis Vučina počinje suradnju sa Seidom Memićem Vajtom i Rankom Bobanom. Pjesma Ranka Bobana Lejla koju je pjevao Vajta 1981. pobjeđuje na Jugoviziji i te godine predstavlja Jugoslaviju na Euroviziji u Dablinu. Za pjesmu Lejla Narcis Vučina piše tekst na engleskom jeziku i ta verzija pjesme se pojavljuje na singl-ploči koju izdaje tada najveća svjetska diskografska kuća WEA (Warner-Elektra-Atlantic Corp.). Pjesma je vani zabilježila solidan uspjeh.

 

Najveći festivali zabavne muzike u bivšoj Jugoslaviji su bili: Jugovizija (izbor za pjesmu-predstavnicu Jugoslavije na Euroviziji), Vaš slager sezone (Sarajevo), Splitski festival, Festival Opatija, Zagrebački festival i Beogradsko proleće. Na njima su učestvovali najbolji autori, pjevači i grupe iz tadašnje Jugoslavije koja je imala cca. 22 miliona stanovnika. 1982., za festival Vaš šlager sezone, Narcis Vučina na stihove Duško Trifunovića piše pjesmu Naša pisma koju je izvodio Seid Memić Vajta. U velikoj konkurenciji pjesma postaje pobjednicom festivala. Drugo mjesto zauzima Kemal Monteno a treće Indexi. Autoru Narcisu Vučini pripada nagrada Velika zlatna lira. 1985. za S.M.Vajtu Narcis piše pjesmu Labudovi moji. Na festivalu Dani jugoslovenske glazbe – Opatija pjesma postiže veliki uspjeh, osvaja 1. nagradu i titulu pobjednice festivala. Autoru muzike i teksta pjesme Labudovi moji, Narcisu Vučini, je pripala pobjednička nagrada Zlatna orhideja.

 

U to vrijeme, sredinom osamdesetih, Narcis Vučina piše muziku i stihove i za druge tada popularne pjevače. Za bivšeg pjevača grupe Teška industrija Gorana Kovačevića Narcis piše više pjesama koje se pojavljuju na dva Goranova albuma: Prvak svijeta (1982) i Pepeljuga u jeansu (1985). Za Amilu Sulejmanović, tadašnju djevojku pok. Gorana Ivandića-Ipeta, bubnjara grupe Bijelo dugme, koja je do tada nastupala sa grupom Valentino, Narcis piše nekoliko pjesama koje izlaze na njenom prvom samostalnom albumu Igre slobode (1986). Album je sniman u Zagrebu i Beogradu. Producirao ga je pok. Goran Ivandić-Ipe.

 

U drugoj polovini osamdesetih, kao novo, mlado lice, na muzičko-zabavnu scenu stupa Zerina Cokoja. Ona uspostavlja kontakt sa Narcisom sa željom da joj on napiše pjesmu. Nastaje kompozicija Voljeću te. S tom pjesmom, kao predstavnici Bosne i Hercegovine, Narcis i Zerina nastupaju u duetu na Jugoviziji u Ljubljani 1988. Nakon zapaženog nastupa dobivaju mnogo poziva za učešće na drugim festivalima. Uspješno se predstavljaju na Splitskom festivalu a na Beogradskom proleću osvajaju 2. nagradu. Ipak, nakon Beogradskog proleća prestaju nastupati kao duet.

 

Zerina dalje nastavlja svoju karijeru samostalno a Narcis započinje suradnju sa Arnelom Konaković, jako talentiranom mladom pjevačicom. 1990. godine u Zadru na Jugoviziji kao duet predstavljaju Bosnu i Hercegovinu sa Narcisovom pjesmom Sitna kiša padala. Istovremeno, početkom devedesetih, Narcis u studiju Brane Likića u Sarajevu snima svoj samostalni album Mir, na kojem mu Arnela Konaković, uz pomoć Miroslava Škalcerija, pjeva sve prateće vokale. Nažalost, taj album koji je trebao izaći u izdanju sarajevskog Diskotona nije nikada objavljen. Kasnije, par godina nakon snimanja, „poluilegalno“ ga je u Njemačkoj izdao Brano Likić.

 

1991. Narcis odlazi u Kopenhagen gdje nastupa na mnogim mjestima svirajući akustičarske evergreen-e Boba Dylana, Cata Stevensa, Leonarda Cohena, Simona i Garfunkela itd. Nažalost u to vrijeme izbija rat. Prvo u Sloveniji, pa u Hrvatskoj, a potom i u Bosni i Hercegovini. Mnogo izbjeglica dolazi u Dansku. Narcis im pokušava pomoći te kao profesor engleskog i bosanskog jezika predaje u bosansko-hercegovačkoj gimnaziji u Kopenhagenu i na dansko-bosanskom koledžu u Tølløse-u do sredine devedesetih.

 

1996. Kopenhagen je Kulturni grad Europe. U sklopu tog programa se snima i objavljuje na programu Danskog Radija i Televizije pjesma Sarajevo kid koju je Narcis napisao i otpjevao na engleskom jeziku. Zahvaljujući toj pjesmi i njenom uspjehu, Narcis uspostavlja kontakt sa poznatom danskom diskografskom kućom Megga Records, u kojoj kao producent radi Clæs Cornelius. U Claesovom workshop studiju Never a Dull Moment u Kopenhagenu Narcis snima desetine vlastitih pjesama na engleskom. 1998. godine, nakon predprodukcije u Kopenhagenu, Narcis Vučina u studijima Croatia Records i Rococo u Zagrebu, za diskografsku kuću Croatia Records, snima album Sarajevo kid na engleskom jeziku sa namjerom da se on plasira na stranom tržištu. Producent je bio Clæs Cornelius. Nažalost, početkom 1999. u Croatia Records-u dolazi do velikih personalnih promjena, tj. "smjene vlasti pučem". Dolazi druga uprava koja stopira izdavanje određenih brojeva, između ostalog i Narcisovog albuma Sarajevo kid, tako da album nije nikada objavljen.

 

Sredinom devedesetih za album S.M.Vajte Od Kulina-bana do Vajtinih dana koji se snimao u studiju Džeme Novakovića kod Kassela (Njemačka), Narcis Vučina je napisao nekoliko pjesama. Naročito se isticala pjesma Bosanska po svojoj toplini prema djetinjstvu, zavičaju i Bosni.

 

Nakon završetka snimanja albuma Sarajevo kid Narcis Vučina i dalje nastavlja raditi sa producentom Clæsom Corneliusom. Uspostavlja suradnju sa danskom pjevačicom Corom. Plod te suradnje je pjesma Freedom koju je Narcis napisao i otpjevao u duetu sa Corom u finalu BH Eurosonga 2001. To je bio prvi put da se neka pjesma u finalu BH Eurosonga pjevala na engleskom jeziku. Te iste godine za Naraton iz BiH i Memphis iz Hrvatske Narcis izdaje album Narcis u zemlji kralja Freedoma.

 

2002. godine, za Naraton Narcis izdaje novi album pod naslovom Samica. Album je sniman u Kopenhagenu, u workshopu Never a Dull Moment. 2003. Narcis Vučina i Cora sa Clæsom Corneliusom ponovo nastupaju u Sarajevu u finalu BH Eurosonga sa Narcisovom pjesmom Easily. 2004. Narcis izdaje slijedeći album koji se zove Narcisi… Album je snimljen u Kopenhagenu u studiju Denka a producirali su ga Irhan Šehović i Denis Efendić. Izdavač albuma Narcisi… je bio Song Zelex.

 

Te iste godine, 2003., Narcis Vučina je napisao pjesmu Haj'mo Bosno i Hercegovino koja je postala sportska himna BiH. Neki su je čak predlagali da bude i državna himna. Ta pjesma je sigurno svojevrsni „spomenik“ njenom autoru, piscu muzike i teksta, Narcisu Vučini. To je bezvremena pjesma koja će trajati u nedogled, jer je ogromna većina naroda u BiH prihvatila kao "svoju pjesmu" kojom se izražava ljubav prema domovini. Aranžman je napisao pok. Slobodan-Bodo Kovačević a pjesmu je, uz autora, otpjevalo još tridesetak najpopularnijih bosansko-hercegovačkih izvođača pop, rock, narodne i ozbiljne muzike, uz muški hor Narodnog Pozorišta u Sarajevu.

 

2005. Narcis piše pjesmu Crnogorka za Budvanski festival koju izvode grupa Makadam i S.M.Vajta. Kompozicija je dobila nagradu za pjesmu Mediterana. Na Budvanskom festivalu Narcis Vučina nastupa samostalno dva puta: 2006. i 2007. sa pjesmama Vojnik ljubavi i Tajno je najslađe. Osim na Budvanskom festivalu, Narcis nastupa i na ostalim festivalima: Bihaćkom festivalu 2006. (pjesma Filipović Sara), BH radijskom festivalu 2007. (Biće bolje) i Mostarskom festivalu 2007. (Prevare).

 

Narcis Vučina je kao izvođač ostao vjeran svom originalnom zvuku baladerskog tipa koji njeguje od početka karijere. Najčešće nastupa sam uz akustičnu gitaru. Učestvuje na Chansonfestu u Zagrebu 2007. (Dok sanjam) i 2008. godine (Moja prva ljubav), kao i na Festivalu šaljive šansone u Blatu na otoku Brač 2008. (Idu godine, moj gospodine).

 

Pjesmu Jazz ba, koja je 2009. izasla na albumu Crvene jabuke, Volim te, i koja je postigla navjerojatan uspjeh, je također napisao Narcis Vučina. Crvena jabuka je s njom nastupila na Hrvatskom radijskom festivalu gdje je osvojila i nagradu. Pjesma Jazz ba je brzinom munje postala najveći hit u cijelom regionu, u svim državama bivše Jugoslavije, od Makedonije do Slovenije. Iste godine, 2009., u duetu s Arsenom Dedićem Narcis Vučina snima pjesmu Idu godine, moj gospodine za koju je Narcis napisao muziku na stihove pok. Duško Trifunovića. Pjesma izlazi kao singl u izdanju Croatia Records-a.

 

U jesen 2010. Narcis je nastupio na Zagrebfestu s pjesmom Krkanikus balkanikus, koja je sa svojim neobičnim tekstom i scenskom izvedbom izazvala dosta zanimanja. U proljeće 2011., na novom albumu Crvene jabuke, Za tvoju ljubav, nasle su se dvije Narcisove pjesme, Kletva i Gigi@migi (Điđi-miđi). Pjesmu Kletva su u duetu otpjevali Žera i Željko Bebek. Krajem 2011., Narcis je dobio poziv da učestvuje na obilježavanju 50-godišnjice postojanja subotičkog festivala Omladina. Na večeri pod nazivom Retrospektiva, koja je održana u prepunoj dvorani Hale sportova u Subotici, i na kojoj su učestvovala mnoga poznata imena popularne muzike iz cijele bivše Jugoslavije (npr. Leo Martin, Bisera Veletanlić, Tomaž Domicelj, Generacija 5, Zafir Hadžimanov, Kemal Monteno, Srđan Marjanović, grupa Suncokret, Lutajuća srca, grupa Kerber i mnogi drugi bivši učesnici subotičkog festivala), Narcis je izveo kompoziciju Cist zrak. 

 

2013. godine izlazi album Ručni rad - Sarajevo u izdanju Croatia Records-a. Uz Narcisa na albumu kao gost učestvuje Dražen Žerić - Žera. Tematski album je emotivna posveta djetinstvu, Sarajevu, Bosni, prijateljima. Kao prvi singl je objavljena pjesma Male stvari, a potom kao drugi singl, sljiedila je kompozicija Sarajevski lijepi dani. Album je dobro primljen i od strane publike i od strane kritike. 

 

16.04.2014, u Bosanskom Kulturnom Centru u Sarajevu, Narcis je održao promotivni koncert albuma, na kojem su nastupili Žera, Irhan Šehović (producent), i - kao gost - Seid Memić Vajta. Dvije godine kasnije, 15.04.2016, priredjen je Narcisov solo koncert u Ateljeu Figure u Sarajevu kao presijek njegovog autorskog rada.

 

2013. godine izlazi album Ručni rad - Sarajevo u izdanju Croatia Records-a. Uz Narcisa na albumu kao gost učestvuje Dražen Žerić - Žera. Tematski album je emotivna posveta djetinstvu, Sarajevu, Bosni, prijateljima. Kao prvi singl je objavljena pjesma Male stvari, a potom kao drugi singl, sljiedila je kompozicija Sarajevski lijepi dani. Album je dobro primljen i od strane publike i od strane kritike. 

16.04.2014, u Bosanskom Kulturnom Centru u Sarajevu, Narcis je održao promotivni koncert albuma, na kojem su nastupili Žera, Irhan Šehović (producent), i - kao gost - Seid Memić Vajta. Dvije godine kasnije, 15.04.2016, priredjen je Narcisov solo koncert u Ateljeu Figure u Sarajevu kao presijek njegovog autorskog rada.

Već krajem 2015. godine Narcis počinje raditi na novom albumu, čije je snimanje završeno početkom 2017. godine. Album pod naslovom Poezija i šansona je objavljen 21.04.2017 (izdavač Croatia Records). Izdanje sadrži 27 sjajnih pjesama Duška Trifunovića (od toga 14 recitacija i 13 pjevanih kompozicija), uz gostovanje Matije Dedića i Zijaha Sokolovića. Pjesma Ruke, ruke je prvi objavljeni singl; očekuju se još spotovi i promotivni koncerti, ali o tom - potom...! 

 

Narcis Vučina trenutno piše nove pjesme, kako za sebe tako i za druge, a vrijeme će pokazati da li ćete neke od njih i vi zavoljeti i rado pjevušiti.